Timanttiset tekijät ja timanttinen sankari

20.05.2016 Tri Tuomio

Tex Willeriä tehdään rautaisessa kurissa ja nuhteessa, mikä näkyy järkähtämättömänä laatuna. Tex on sarjakuvaviihteen peruskalliota, jota lukiessaan ei tarvitse pelätä joutuvansa metasarjakuvallisen kikkailun uhriksi, sankarin vaihtaneen yllättäen sukupuolta, tai piirtäjän tekevän työnsä vasemmalla kädellä. Tex on kuten AC/DC, timantti juuri sellaisena kuin se on, ja sen tekijät tiedostavat tämän, eivätkä turhaan lähde hiontoja muuttelemaan.

TexSL

Mutta nyt on tullut aika sekoittaa pakkaa hieman. Bonelli nimittäin antoi Paolo Eleuteri Serpierille vapaat kädet toteuttaa oma Tex-seikkailunsa. Vuosikymmeniä mietintähatun alla muhinut seikkailu näki päivänvalon painotuotteena helmikuussa 2015 ja saapuu nyt hellimään suomalaisten lukijoiden okulaareja intohimoisella lännenseikkailulla. Täkäläisille sarjakuvan ystäville Serpieri on entuudestaan tuttu Druuna-albumien kautta, joiden upea taide ja vähäpukeinen sankaritar tekivät lukijoihinsa takuuvarman vaikutuksen. Tarinaa harvempi muistaa.

TexSL_1

Scifi-haahuilut voimmekin nyt unohtaa, kun Serpieri pääsee villiin länteen. Tällä kertaa herra ottaa lukijansa lyhyesti ja rajusti, eli lukija tipautetaan suoraan keskelle seikkailua, jossa Tex Willer ja Kit Carson kohtaavat ensimmäisen kerran, comanchet ovat sotapolulla, neitoa pelastetaan pulasta ja ratsuväen upseeri yrittää hölmöillä kaikki hengiltä. Verileikeissä ei säästellä, mutta Serpierille epätyypillisesti naiskauneuden esittelyssä säästellään, sillä intiaanien kaappaamalla naisella pysyvät vaatteet yllä koko tarinan ajan. Lukijoita ei ole syytäkään kosiskella paljaalla pinnalla, sillä tarinassa on tyhjäkäyntiä ja suvantokohtia kuin AC/DC:n kappaleessa, eli ei laisinkaan.

TexSL_2

Spoilaamatta Sankarista ja legendasta on hankala kertoa enempään. Luvassa on upeaa sarjakuvataidetta ja paatuneimpiakin Texin lukijoita hätkähdyttäviä hetkiä. Nuoressa Texissä on vimmaa, jopa vanhan mestarin toteuttamana.

Bonellin fumettitehtaalla ymmärrettiin Serpierin suorituksen arvo ja päätettiin ottaa kunnarista koppi. Davide Bonelli valaisee tarkemmin: “Jos Sankari ja legenda oli eräänlainen ‘numero nolla’, Fronteran vankia voitaneen pitää numerona yksi uudessa ja toivoakseni ihastuttavassa Tex-sarjassa, jonka värilliset kertomukset ovat entistä yksinkertaisempia, ketterämpiä ja notkeampia, mutta joissa on aina keskipisteenä hän itse, jäljittelemätön ja voittamaton ranger.”

TexSL_5

Hemmottelemmekin siis suomalaisia lukijoita paketoimalla Fronteran vangin samojen kansien väliin Serpierin Texin kanssa. Tämäkin tarina sijoittuu aikajanalla huomattavasti perusjulkaisusta tuttuja seikkailuja varhaisempiin vuosiin, jolloin Texin status häilyi vielä rangerin ja lainsuojattoman välimaastossa.

TexSL_4

Tarinan kirjoitti Texin lukijoille tuttuakin tutumpi Mauro Boselli ja taiteesta vastaa Mario Alberti. Vaikka allekirjoittanut Serpieriä kovasti diggaileekin, niin tekisipä mieli melkein väittää Mario Albertin vetävän riittoisamman korren. Nyt on todella komeaa lännensarjakuvaa tarjolla! Vaikka Serpieri osaa länkkärimaisemat, kuten albumin esipuheessa hehkutetaan, niin Alberti ei jää laisinkaan kakkoseksi. Molempien tarinoiden värimaailmoja voisin myös helposti hehkutella päivän tai kaksi.

TexSL_6

Tarinallisesti Fronteran vanki samoaa tutumpia latuja, mutta Davide Bonellin maalailema tavoite saavutetaan kyllä. Ketterä ja notkea lyhyt rypistys. Faneja kohdellaan hellemmin kun Serpierin Tex-visiossa, eli niin sanottua järkyttävää materiaalia on säästeliäämmin. Pientä kiusantekoa kuitenkin. Mutta jälleen kerran spoilaamatta paras. Suosittelen vierailua Mario Albetin kotisivulla, niin saatte ennakkoaavistuksen silmäkarkin määrästä ja herkullisuudesta.

TexSL_3

96 sivua parasta mahdollista lännensarjakuvaa erittäin kohtuulliseen hintaan. Viihdyttää sekä aurinkoisena että sateisena kesäpäivänä.

Tex Willer -suuralbumi 33 lehtipisteissä, kirjakaupoissa ja sarjakuvakauppiailla 25.5.2016!