Vetreä viisikymppinen – Asterix ja normannien maihinnousu

02.12.2016 Tri Tuomio

Asterix ja normannien maihinnousu on jo 50-vuotias, mutta nyt tämä vetreä albumivanhus tekee paluun lehtipisteisiin ja kirjakauppoihin, ja se tekee sen ryminällä!

asterixnm

Yhdeksäs Asterix-seikkailu sisältää remeltävämmän osaston gallialaista toimintahuumoria, eli vakavia pohjavireitä ei juuri ole havaittavissa. Pääpaino on huutamalla tapahtuvalla kommunikoinnilla ja viuhuvilla astaloilla. Jos opetuksia haetaan, niin pelko ja sen voittaminen ovat ilmeisimmät teemat. René Goscinnyn ja Albert Uderzon osaamisesta sarjakuvan jalon lajilla kertoo jotain jo sekin, että hyvinkin kevyistä aineksista kasautuu täysipainoinen ja koko kestonsa viihdyttävä huumoriklassikko.

asterixnm2

Viikingit ovat nyt trendikkäitä, joten siinä mielessä albumi on ajankohtainen. Albumissa on siis kyse viikinkien saapumisesta Gallian rannoille, siltä varalta että termi normanni on jäänyt vieraaksi. Vaikka pohjanmiehet Asterixin ja kumppanit kohdattuaan koteihinsa hieman viisaampina palaavatkin, niin heidän jälkeläisensä palaavat takaisin ja siitä seurauksena Asterixin Gallia on nykyisin Normandiaa. Asterix ja viikingit -elokuva pohjaa valtaosin juuri tähän albumiin.

asterixnm3

Osa huumorista haetaan totuttuun tapaan anakronistisista viittauksista. Poppixin vaunut ovat Rooman Mediolanumista, eli nykyajan Italian urheiluautoistaan tunnetusta Milanosta. Poppixin elkeet viittaavat pop-musiikin ensimmäisiin supertähtiin. Kunhan Poppix on ensin hieman järkyttänyt Asterixin kylän rauhaa, niin pian on hänen oman rauhansa aika järkkyä. Galliaan saapuvat normannit haluavat oppia tuntemaan pelkoa, sillä he ovat kuulleet pelon antavan siivet. Heidän tavoitteenaan on siis löytää pelkäämisen asiantuntija, jollaiseksi Poppix pian paljastuu. Pian pääsemmekin seuraamaan Asterixin ja Obelixin suorittamaa pelastusoperaatiota. Mantelina puurossa toimivat roomalaiset, jotka yrittävät asettaa kapuloita gallialaisten rattaisiin kaikkien tuntemin seurauksin. PAF!

asterixnm4

Tämäkin albumi kuuluu sivistyskodin sarjakuvahyllyyn. Mielenkiintoista bongattavaa riittää: Caravellix saa lopullisen muotonsa, Idefix hermostuu puiden kaatamisesta ensimmäisen kerran ja Trubadurix saa osallistua juhlapitoihin. Merkillepantavaa on myös kuinka vähän ikä painaa tätä alun perin 1966 julkaistua albumia. Hyvä huumori ei vanhene koskaan!

asterixnm5

Avainsanat