Bamse-lehden uusin numero opettaa lapsille lähdekritiikkiä

15.02.2017 Tri Tuomio

 

Lastenlehti Bamsen tuoreimmassa numerossa käsitellään polttavan ajankohtaista teemaa: lähdekritiikkiä ja valeuutisia. Lapsia opastetaan suhtautumaan kriittisyydellä Internetistä löytyvään tietoon.

Helmikuun numerossa Nallen ystävä Pomppi säikähtää Internetistä löytämäänsä uutista, jonka mukaan Nalle ei enää saisi voimia jymyhunajasta. Keksijä-Kilpinen kysyy Pompilta, tarkistiko hän uutisen lähteen, ja valistaa lisäksi, miten netissä kuka tahansa voi kirjoittaa mitä tahansa. Kaikkea ei kannata uskoa, ja uutisten taustoja voi tutkia. Mainitun valeuutisen takaa löytyykin epäluotettavaksi tiedetty Myyrä-Media Oy.

Lähdekritiikkiä käsittelevä tarina sai alkunsa Bamse-toimituksen tehdessä yhteistyötä koululaisten sekä Internet-tutkijoiden kanssa. Ruotsissa jo 7.2.2017 ilmestynyt numero on ehtinyt herättää kansainvälistä kiinnostusta: muun muassa Financial Times ja Buzzfeed ovat tarttuneet aiheeseen. Lisäksi tarina on kiinnostanut Ruotsissa opettajia tarkoituksena käyttää tarinaa opetusmateriaalina koulussa.

Bamse 2/2017 lehtipisteissä 15.2.2017!

TILAA BAMSE!

Avainsanat