Noituutta, natseja ja klassista seikkailumeininkiä – Pikon & Fantasion uudet seikkailut 13

03.03.2017 Tri Tuomio

Mustien uhrien herraa on ainakin Tri Tuomio odottanut kuin kuuta nousevaa, ja nyt maaliskuun puolivälissä se vihdoinkin valloittaa sarjakuvakauppojen hyllyt. Allekirjoittanut on aivan erityisen perso Yannin ja Olivier Schwartzin tulkinnalle Pikosta ja Fantasiosta, eli Tummanvihreä pikkolopoika ja Leopardinainen viihdyttivät viimeisen päälle, mutta nyt on siis kolmas kattaus tätä herkkua tarjolla. Alkavatko maut jo väljähtyä vai sakeutuuko soppa entisestään? Raksi ruutuun jälkimmäisen vaihtoehdon kohdalle.

Tri Tuomio haluaakin nyt hillitä sisäistä fanipoikaansa ja tekstipainotteisen hehkuttelun sijaan antaa itse sarjakuvan puhua puolestaan. Luvassa on siis eurooppalaisen seikkailusarjakuvan rikasta perintöä kunnioittavaa taiten tehtyä nykysarjakuvaa, joka naittaa nostalgiaa tähän päivään. Kuvituksessa riittää yksityiskohtia tutkittavaksi useammallakin lukukerralle.

Tapahtumapaikkana on siis kolonialismin ikeestä irti pyristelevä Kongo. Poliittinen epävakaus on houkutellut maisemiin muun muassa natseja, jotka pyrkivät vaikuttamaan uusien vallanpitäjien tekemisiin, mutta onneksi paikalla ovat sankarimme Piko, Fantasio, Spip ja leopardinainen Aniota laittamassa kapuloita maailmanvalloittajien rattaisiin.

Luvassa on siis viidakkotoimintaa, jossa erityisesti Hergén perintö elää vahvana…

Mustaa huumoria ei säästellä.

Mustaa huumoria ei siis todellakaan säästellä.

Robottigorillat ovat Tri Tuomion aivan erityisiä suosikkeja ja ne saavat monta tilaisuutta laittaa oikein kunnolla ranttaliksi.

Aniota ja Tallulah Bankett ovat monellakin tapaa mainioita naishahmoja.

Afrikkalainen noituus on kuvattu tavalla, joka tuo mieleen Mike Mignolan tumman juhkeät Hellboy-visiot. Teos sopii siis okkultismia arvostaville synkistelijöillekin.

Upeasti piirretty seikkailukomedia, jonka puskafarssiaineksia tasapainotetaan hienosti synkemmillä ja surullisemmilla teemoilla. Suositellaan siis kaikille laatusarjakuvan ystäville, mutta perheen pienemmille pitää tosin keksiä muuta luettavaa. Enempi aikuisten lukijoiden hauskuuttaja on tämä teos.