Asterix gallialainen – eurooppalainen klassikko

11.01.2018 Tri Tuomio

Vuoden 2017 ehdoton hittituote valikoimastamme oli uunituore Asterix: Kilpa-ajo halki Italian, joka kantaa järjestysnumeroa 37. Avatkaamme vuoden 2018 albumikattaus siis Asterixin ensimmäisellä seikkailulla Asterix gallialainen. Tarinan ensimmäinen sivu näki päivänvalon promolehdykässä kesäkuussa 1959 ja tarinakone käynnistyi kunnolla Piloten ensimmäisessä numerossa saman vuoden lokakuussa. Albumiksi koottuna Asterix gallialainen ilmestyi ensimmäisen kerran kesäkuussa 1961. Painos oli vaatimaton nykyisten myyntilukujen valossa: 6000 albumia. Nykyisissä painosmäärissä on kolme nollaa lisää.

Suomeksi Asterix gallialainen julkaistiin vuonna 1974 järjestyksessä neljäntenätoista albumina. Tämä lienee hämmentänyt asiaan tarkemmin perehtymättömiä lukijoita oikein huolella, sillä alkuaikojen Asterix poikkeaa monessakin asiassa siitä kenties kaikkein tutuimmasta versiosta. Mutta koska Asterix gallialainen ON Asterixin seikkailujen ensimmäinen opus, niin se mahtuu muun muassa Le Monden sadan merkittävimmän kirjallisen teoksen listalle, vaikka ei Asterixin parhaan seikkailun kärkipaikkaa havittelekaan.

Ensimmäisessä Asterixissa moni nykyisin tuttu asia hakee vielä muotoaan. Esimerkiksi Caesarin ulkonäkö muuttuu tämän seikkailun aikana. Obelix on vielä sivuhahmo. Akavavitix asuu luolassa. Idefixiä ei ole olemassa… Tämä tekee albumista myös penteleen mielenkiintoisen, varsinkin jos fiktiivisten maailmojen rakentaminen ja rakentuminen kiinnostaa. Sama pätee toki hahmojen luomiseenkin. Ja taiteeseen. Mitkä reunat pyöristyvät… Mitkä terävöityvät… Mitkä hahmot säilyvät… Mitkä hahmot lähtevät kehittymään… Mitkä hahmot ennakoivat tulevia hahmoja…

René Goscinny ja Albert Uderzo tuskin sitä vielä albumia tehdessään tiesivät, mutta Asterix gallialaisesta tuli alkusoitto Euroopan suosituimmalle sarjakuvasankarille. Tämä oveluutta ja voimaa yhdistelevä pieni voimanpesä kuuluu jokaiseen kirjahyllyyn. Noin kymmenen Asterix-albumin kattaus on pakko löytyä jokaisesta eurooppalaisesta sivistyskodista, ja tämä ensimmäinen seikkailu on luonnollisesti yksi niistä pakollisimmista.

Asterix gallialainen Lehtipisteissä ja kirjakaupoissa 17.1.2018!

Tilaa Asterix gallialainen!!!

Avainsanat