Wanted: Tuhannen taalan albumi!

02.03.2018 Tri Tuomio

Palkkionmetsästäjiä, intiaaneja, toteemipaaluja, tomahawkeja, mustangeja, tanssityttöjä… Kaikkea tätä on luvassa, kun käsikirjoittajanero René Goscinny ja piirtäjänero Morris lyövät menovaihteen silmään Lucky Luke -albumissa Palkkionmetsästäjä.

Lucky Luken uusintajulkaisuissa on nyt siis vuorossa allekirjoittaneen henkilökohtainen suosikki. Suuri syy suosioon on toki pääkonnan habituksen lainaaminen Sergio Leonen länkkäreistä, sillä Elliot Belt on ilmetty Lee Van Cleef. Karikatyyri toimii kuin häkä, eli elokuvarooleista tuttu ylenpalttinen viileys antaa oman mausteensa antisankarimme kohellukselle tässä albumissa.

Palkkionmetsästäjä ei Lucky Luken maailmassa ole arvostettu ammatti. Toistuvana vitsinä kulkee esimerkiksi palkkioiden ja juomien kierrättäminen lattian tai baaritiskin kautta. Myös Elliot Beltin sinnikkyys, juonikkuus ja opportunismi toimivat mainioin hupimoottoreina. Albumi on kokonaisuudessaankin toistuvien vitsien aarreaitta – muun muassa kenraali Custerin alkuperäiset satulahuovat jaksavat naurattaa kerrasta ja vuodesta toiseen.

Naurattavia sivuhahmoja ei myöskään säästellä. Hevosenkasvattaja Bronco Forthworth, joka käynnistelee albumin juonta kuljettavan tapahtumasarjan, on selkeästi viettänyt liian kauan aikaa suojattiensa seurassa.

Sivuhahmoista show’n varastajiksi nostetaan välillä myös cheyennet, poppamiehen oppipoikana tunaroiva Small Face, kipakka päällikkö Little Fish Knife ja ilmeetöntäkin ilmeettömämpi palkkionmetsästäjän ajojahdin kohde Tea Spoon etunenässä.

Loppujen lopuksi albumi on Elliot Beltin näytöstä. Herra tinkaa palkkio-osuuksista tiukassakin paikassa ja on aina valmis sukeltamaan allikkoon, jos ojan pohjalla häämöttää lainsuojaton, jonka päästä on luvattu palkkio. Tosin myös Jolly Jumper on liekeissä sarkastisen kommentaarinsa kanssa. Eli väittäisin kärkipään Lucky Luke -albumiksi ilman Lee Van Cleef -fanittamisen suomaa epäreilua etuakin. Sen verran sakean sopan herrat Goscinny ja Morris saavat aineksista keitetyksi.

Lucky Luke: Palkkionmetsästäjä ilmestyy 21. maaliskuuta 2018! Albumi löytyy silloin sekä Lehtipisteistä että kirjakaupoista! Kotoa hievahtamatta voit ostaa sen esimerkiksi täältä!

Avainsanat